Ασφάλεια και Δικτύωση

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Λύσεις ΙΤ καινοτόμες και πρωτοποριακές για την άριστη λειτουργία μιας σύγχρονης επιχείρησης

Antivirus

Ένα βασικό μέτρο ασφάλειας των δεδομένων της επιχείρησης, είναι η ύπαρξη antivirus σε μορφή λογισμικού, ή σε μορφή συσκευής (πχ ενσωματωμένο στο Firewall). Η προστασία με λογισμικό antivirus, είναι πολύ διαδεδομένη, καθώς είναι αρκετά οικονομική λύση και δεν προβληματίζει τη λειτουργία της επιχείρησης ή των στελεχών της. Θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε το antivirus να είναι ενεργό, υποστηριζόμενο, να έχει συχνές ενημερώσεις από την εταιρεία παραγωγής, να έχει δυνατότητα για reporting και τέλος θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει μέσω AI (artificial intelligent) αν κάποιο αρχείο έχει ύποπτη κίνηση και να σταματάει τη δραστηριότητά του. Η νέα γενιά των antivirus έχουν μηχανισμούς αναγνώρισης των malware, ακόμα και αν δεν υπάρχουν σε κάποια βάση δεδομένων.

Firewall

To φρούριο των δεδομένων της επιχείρησής μας.

Οι δυνατότητες που μας δίνουν τα τελευταίας γενιάς Firewall είναι πάρα πολλές. Μία τέτοια συσκευή μπορεί να αποτρέψει από πολλούς κινδύνους. Το βασικό χαρακτηριστικό μίας τέτοιας συσκευής, είναι η αποτροπή εισβολών στο δίκτυο της επιχείρησης μέσω Internet. Οι εισβολές αυτές μπορεί να γίνουν τυχαία, με κάποια μηχανή σάρωσης των ανοικτών IP, είτε στοχευμένα, καθώς μπορεί η επιχείρησή να έχει γίνει στόχος και κάποιοι να θέλουν να υποκλέψουν δεδομένα.

Backup

Το backup των δεδομένων είναι το πιο σημαντικό για την ασφάλεια των ψηφιακών δεδομένων. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τη σύγχρονη επιχείρηση χωρίς αυτοματοποιημένη διαδικασία backup. Αν όλα τα υπόλοιπα μέτρα ασφάλειας αποτύχουν, τότε θα ανατρέξουμε στο backup για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων της επιχείρησης.

Να είναι αυτόματο
Να έχει report
Να γίνεται κρυπτογράφηση όλων των δεδομένων
Να σώζεται σε τουλάχιστον 2 σημεία (πχ τοπικά και στο cloud)
Να υπάρχει επαρκές ιστορικό σε ημέρες, εβδομάδες, μήνες

Security

Μία απώλεια δεδομένων μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις σε μία επιχείρηση. Σε μελέτες που έχουν γίνει για την ασφάλεια των δεδομένων, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά για τις επιχειρήσεις που έχαναν τα δεδομένα τους. Η μελέτη έδειξε, ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη απώλεια ή διαρροή των δεδομένων τους έκλειναν στους επόμενους 24 μήνες.

Τα τελευταία χρόνια οι ψηφιακοί κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Παλαιότερα η δημιουργία ιών και malware, ήταν κυρίως από φοιτητές που έκαναν δοκιμές σε κάποιο εργαστήριο κάποιου πανεπιστημίου. Πλέον η δημιουργία Malware και ιών έχει μετατραπεί σε βιομηχανία. Μπορεί όποιος επιθυμεί να παραγγείλει (φυσικά παράνομα) ένα malware και να το δημοσιεύσει στο Internet. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απειλές από malware να έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Όπως φαίνεται στο γράφημα τα malware σε 9 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 2000% και μελέτες αναφέρουν ότι μέχρι τέλος του 2019 θα υπάρχουν πάνω από 1.000.000.000 malware.

Scroll to Top